نسب در خط مستقیم یعنی چی؟
نسب در خط مستقیم به رابطه خونی بین دو نفر اشاره دارد که یکی از آنها بی واسطه (مانند فرزند) یا با واسطه (مانند نوه) از دیگری تولد یافته باشد. در این نوع خویشاوندی، اگر نخست اولاد را در نظر بگیرند و رابطه آنان را با پدر یا جدشان بسنجند، قرابت صعودی است، یعنی از پایین به بالا میرود. اگر پدر یا جد را مبدأ قرار دهند و بخواهند رابطه او را با فرزندش یا نوهاش تعیین کنند، از قرابت نزولی سخن میگویند.
در حقوق اسلام، خویشان خط مستقیم صعودی (اصول) و خویشان خط مستقیم نزولی (فروع) یا فصول نامیده میشوند. قرابت نسبی شامل سه طبقه است و هر طبقه دارای درجاتی است. در این خصوص، ماده ۱۰۳۲ قانون مدنی چنین مقرر داشته است: قرابت نسبی به ترتیب طبقات ذیل است: طبقه اول- پدر و مادر.
در اصطلاح حقوقی، نسب در خط مستقیم به قرابتی اطلاق میشود که به وسیله ولادت یکی از دیگری حاصل شود، مانند قرابت جد نسبت به نوه و برعکس. قرابت عمودی نیز عنوان دیگری برای نسب در خط مستقیم است که به صعودی و نزولی تقسیم میشود.
چه مواردی را میتوان به عنوان نسب در خط مستقیم در نظر گرفت؟
نسب در خط مستقیم فقط شامل رابطه پدر فرزندی و مادر فرزندی است. در حقوق اسلامی، خط مستقیم صعودی (اصول) و خط مستقیم نزولی (فروع) یا فصول نامیده میشوند. قرابت نسبی به قرابت در خط مستقیم و قرابت در خط اطراف تقسیم میشود. در خط اطراف، اقرباء (خویشان) نسبی خط اطراف چند دستهاند که بعضی قرابتشان از جانب پدر و مادر و بعضی تنها از طرف پدر و بعضی دیگر فقط از ناحیه مادر است. قرابت دسته اول ابوینی یا صُلبی و بَطنی یا پدر و مادری نامیده میشود. قرابت دسته دوم قرابت ابی یا صلبی یا پدری نام دارد و قرابت دسته سوم قرابت اُمّی یا بطنی یا مادری میگویند.
بنابراین، مواردی که به عنوان نسب در خط مستقیم شناخته میشوند، فقط رابطه پدر فرزندی و مادر فرزندی است و در خط اطراف، اقرباء (خویشان) نسبی خط اطراف چند دستهاند که بعضی قرابتشان از جانب پدر و مادر و بعضی تنها از طرف پدر و بعضی دیگر فقط از ناحیه مادر است.
قرابت نسبی در خط مستقیم چه معنایی دارد؟
قرابت نسبی در خط مستقیم به رابطه خونی بین دو نفر که یکی از آنها بی واسطه (مانند فرزند) یا با واسطه (مانند نوه) از دیگری تولد یافته باشد، اشاره دارد. به عبارت دیگر، اگر دو نفر در یک خط مستقیم باشند و یکی از آنها فرزند یا نوه دیگری باشد، رابطه خونی بین آنها به عنوان نسب در خط مستقیم شناخته میشود. در حقوق اسلام، خویشان خط مستقیم صعودی (اصول) و خویشان خط مستقیم نزولی (فروع) یا فصول نامیده میشوند و قرابت نسبی شامل سه طبقه است و هر طبقه دارای درجاتی است.
قرابت نسبی در خط مستقیم فقط شامل رابطه پدر فرزندی و مادر فرزندی است. در حقوق اسلام، قرابت نسبی به قرابت در خط مستقیم و قرابت در خط اطراف تقسیم میشود. قرابت در خط مستقیم رابطهای است خونی بین دو نفر که یکی از آنها بی واسطه (مانند فرزند) یا با واسطه (مانند نوه) از دیگری تولد یافته باشد.
آثار قرابت نسبی مهمترین آثار قرابت نسبی هستند که بسیار حائز اهمیت میباشند. در حقوق اسلام، قرابت نسبی میتواند تأثیرات مهمی در مسائلی مانند وراثت، ارث، ازدواج، رضاعت و غیره داشته باشد.