طرح کسب و کار (طرح تجاری) چیست؟
طرح کسب و کار (Business Plan) یا همان طرح تجاری، یک سند جامع است که به صورت کامل و دقیق برنامهریزی شده و در آن اهداف، استراتژیها، منابع مالی و انسانی، بازار هدف، محصولات و خدمات، رقبا، روشهای تبلیغات، ساختار سازمانی و هر آنچه که برای راهاندازی و موفقیت یک کسب و کار مهم است، ذکر میشود.
طرح کسب و کار ابزاری بسیار مهم در پیشبینی و پیشبینی وضعیت آینده کسب و کار و ارزیابی شانس موفقیت آن است. همچنین، این طرح میتواند ابزاری برای جذب سرمایهگذاران، بانکها و متخصصان برای شروع کسب و کار باشد.
طرح کسب و کار معمولاً به صورت چند بخش تهیه میشود:
1. صورت جلسه یا خلاصه: این بخش شامل خلاصه ای از طرح کسب و کار، معرفی تیم، نقاط قوت و ضعف کسب و کار و نیز نیازمندیهای مالی است.
2. معرفی کسب و کار: در این بخش کلیت کسب و کار، محصولات و خدمات، بازار هدف و رقبا معرفی میشوند.
3. تحلیل بازار: این بخش شامل بررسی بازار، نیازهای مشتریان، رقبا و مزایای رقابتی کسب و کار است.
4. استراتژی کسب و کار: در این بخش استراتژیهای کلی کسب و کار برای جذب مشتریان، رشد و توسعه شرکت، مدیریت منابع و هزینهها، توسعه محصولات و خدمات و همچنین اهداف مالی ذکر میشود.
5. ساختار سازمانی: در این بخش ساختار سازمانی، تیم مدیریتی، نحوه مدیریت و همچنین نیازمندیهای انسانی کسب و کار معرفی میشوند.
6. بازاریابی: در این بخش روشهای تبلیغات، توسعه برند و همچنین استراتژی بازاریابی معرفی میشوند.
7. پیشبینی مالی: در این بخش پیشبینی درآمد، هزینهها، سود و زیان، نقدینگی و همچنین نیازمندیهای مالی کسب و کار ذکر میشوند.
8. خلاصه و نتیجهگیری: در این بخش خلاصهای از طرح کسب و کار و نتیجهگیری آن ذکر میشود.
طرح کسب و کار یک ابزار بسیار مهم برای تعیین جهت و اهداف کسب و کار است. آنچه که باید به خاطر داشت، این است که طرح کسب و کار به صورت مداوم باید بررسی و بهروزرسانی شود تا با نیازهای کسب و کار هماهنگ باشد و برای موفقیت کسب و کار به کمک بیاید.